9.22.2011

Es convoca una roda de premsa davant La Torratxa


COMUNICAT DEL CENTRE SOCIAL LA TORRATXA

El dia 21 a les 19h, el CSA La Torratxa convoca a la premsa davant del local de l’associació, recentment clausurat. L’objectiu d’aquesta roda de premsa és ampliar el comunicat emès la setmana passada i explicar més àmpliament i responent les preguntes dels mitjans de comunicació la situació actual del Centre Social, defensar públicament el model d’autogestió que ha seguit l’associació i que vol continuar portant a terme malgrat els entrebancs actuals, i finalment demanar la col·laboració tant de les entitats -vinculades o no amb La Torratxa- com de les persones a títol individual que vulguin donar suport o implicar-se amb el projecte.

Hem convocat a la premsa per manifestar públicament quina és la situació de La Torratxa i el posicionament que prenem com a associació davant del tancament del nostre Centre Social.

La historia de La Torratxa comença fa aproximadament 8 anys, quan un grup de joves varem formar l'Assemblea Jove de Vic. Des dels inicis varem tenir molt clar que a la ciutat li faltava una festa major que no es reduís a dos concerts i també un espai social com el que ha esdevingut La Torratxa.
També teníem molt clar de quina manera volíem aconseguir aquestes dues coses. La festa major serà per tothom i de tothom qui vulgui implicar-se en la organització, de forma assembleària i horitzontal. La Festa Major Jove és ja fa anys un èxit i ha servit de model per a la recent comissió de festa major.

Aconseguir el centre social va costar més. Van ser més de 4 anys fent campanya al carrer, negociant amb l’ajuntament, reivindicant un equipament per a la ciutat que existeix a la majoria de ciutats. Resignant-nos a fer les activitats al carrer a ple hivern. Tot i que l’ajuntament reconeixia que la nostra demanda era encertada, les negociacions no varen portar mai enlloc, només falses esperances i falses il·lusions.
La Torratxa la varem aconseguir els joves, després d’anys de campanya, trobant un local de lloguer i assumint tots els costos que comportava. La Torratxa ha sigut una realitat que hem creat els joves, que l’hem autogestionat i que li hem donat vida. S’ha cedit l’espai a qualsevol entitat que ho ha demanat, hem portat a terme una programació mensual amb activitat diària, s’han realitzat tallers de tota mena, s’han ofert serveis de biblioteca, accés a Internet, local d’assaig, s’hi ha creat una cooperativa de consum ecològic...
8 anys després de començar a reivindicar un espai així, 3 anys després de fer de La Torratxa una realitat i havent demostrat que realment es una necessitat, ara tornem a estar al carrer.

La Torratxa ha sigut un niu d’activitats al llarg dels anys. S’han realitzat classes de català, euskera, italià, anglès, totalment gratuïtes, fetes pels mateixos joves i concorregudes per diferents ciutadans de Vic.
Hi ha hagut xerrades formatives del grup SemTerra, de Decreixement, de feminitat, de memòria històrica, de la crisis, s’han presentat llibres, documentals, s’ha parlat de cooperativisme, de banca ètica....
Hem programat tallers de teatre, de cistells, d’elaboració de productes artesanals, de reparació de bicis, de malabars, de papiroflèxia, de percussió, de photoshop, d’illustrator, de dj’s, d’història...
S’han ofert sopars populars cada divendres amb acompanyament de música en directe, promocionant els grups joves de la comarca i rodalies.

Al llarg dels estius La Torratxa no ha parat mai. Obrint la terrassa 4 dies a la setmana, com a espai lúdic els dilluns, cinema a la fresca els dimarts, concerts en directe els dimecres i sopars culturals els dijous. Cada setmana hi havia una actuació d’un grup amateurs com la Iaia o San Josex, entre molts altres.
Tot l’estiu és un bullici d’activitats i de gent que simplement busca un espai social on trobar-se amb els amics i conèixer gent nova.
Després de tot un estiu amb l’espai tancat, seguint ordres de l’ajuntament, i de que tothom ens demanés què passava amb La Torratxa, nosaltres ens preguntem ¿que n’ha sigut dels vespres d’estiu a Vic sense La Torratxa?

El Centre Social també ha estat utilitzat per una infinitat d’entitats, col·lectius i associacions que no han trobat espais a Vic on realitzar les seves activitats. Cedíem l’espai més de dos cops al mes. A més ha sigut el pal de paller de la Festa Major Jove.

En l'actual context de crisi, amb grans retallades als pressupostos de joventut, cultura, etc. què millor podem esperar dels ciutadans? Quina cosa podem fer més que autogestionar les nostres necessitats? Crear sense necessitat de diner públic i de forma totalment voluntaria?

Tot just amb tres anys de vida hem demostrat de sobres la necessitat d'un espai així, també ho han demostrat tots els joves i no tant joves que han passat per La Torratxa, també ho han demostrat totes les entitats que només han trobat aquest espai per realitzar-hi les seves activitats.
Ens hem equivocat en moltes coses, però no pas en voler engegar un centre social obert a tothom i autogestionat per qui en fa ús.

Nosaltres seguim creient en el projecte i en l’autogestió. No ens cansem i volem continuar fent activitats, aportant un espai i una programació a la ciutat de Vic. Ara toca tornar a lluitar per un centre social i invitem a qualsevol entitat i persona a formar part d’aquesta lluita i del futur centre social.

És per tot això que ens dirigim a tota entitat i persona que hagi fet ús de La Torratxa o que en valori la seva existència, per demanar-vos suport per poder tornar a obrir un centre social com abans millor.
Avui obrim la campanya de mobilitzacions. Demanem que s’enviïn cartes a premsa, a l’ajuntament, que ens recolzeu com se us acudeixi i que estigueu atents a les pròximes convocatòries.
El proper diumenge 25 estarem a la Plaça Gaudí, donant suport a les persones imputades per defensar un habitatge digne i contra els desnonaments. Muntarem punt d’informació i recollirem firmes per La Torratxa.


21 de setembre de 2011-09-22
Centre Social Autogestionat la Torratxa

www.latorratxa.org
info@latorratxa.org