1.19.2011

La Torratxa PresentaDimarts 25 de Gener a les 19h.

UN PAÍS DEMPEUS Per una nova cultura democràtica LA MAT A on ens porta el progrés?

Dos documentals que ens faran reflexionar sobre les lluites en defensa del territori viscudes a Osona i Catalunya.

Durant els últims anys, han sorgit nombrosos conflictes i mobilitzacions al voltant de les polítiques territorials i d’obres públiques. Aquestes mobilitzacions han estat qualificades de 'cultura del no' per uns, mentre que d’altres les defineixen com una nova cultura del territori.

A partir de 2005 les experiències col•lectives de lluites en defensa del territori creixen exponencialment, i a Osona, s’arriben a crear moltes plataformes “salvem” (salvem les adoberies, en defensa del Torrental, contra el quart cinturó, plataforma No a la MAT, contra la incineradora de la Vall del Ges, Preservem la Guixa, etc...). Totes aquestes experiències conflueixen en una marxa en defensa del territori pels carrers de Vic on hi van participar activament tots aquests col•lectius. Posteriorment a aquesta gran manifestació contra l’especulació, l’explosió de la bombolla immobiliària del 2007 produeix un canvi de paradigma econòmic i les mobilitzacions en defensa del territori es contrauen.

Quina és la situació actual d’aquests moviments socials? Quins són els resultats positius i negatius que han deixat aquestes mobilitzacions? De què ha servit tanta protesta? Hi ha motius per seguir protestant?

"La Torratxa presenta" vol contribuir a aquest debat a través de la presentació de dos documentals publicats recentment. Comptarem amb la presència del director del documental “Un país dempeus” i amb membres del col•lectiu okupa que van resistir activament a la construcció de la MAT des dels boscos.

A partir de cinc mobilitzacions ben conegudes -la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Salvem Les Valls, les lluites al voltant del Pla 22@, Salvem L'Empordà i l’okupació forestal contra la MAT- podrem analitzar, amb perspectiva històrica, quin diàleg s’ha generat amb els poders públics i quin ha estat l’impacte d’aquests nous moviments socials.