2.22.2010

Valoració de la Xerrada

Gaza, un any després

Gran èxit en la projecció del documental "Borrados del mapa"

La biblioteca de La Torratxa es va fer petita en acollir els més de 50 espectadors que s'hi van reunir el passat dijous per veure el documental "Borrados del mapa", enregistrat fa poc més d'un any dins la Franja de Gaza.

Després de la projecció, els membres de l'organització Cultura, Pau i Solidaritat van fer una breu cronologia sobre el conflicte a Palestina des de l'orígen del conflicte a l'any 1947 fins a la situació actual en la que es troba Gaza. "Fa una setmana l'exèrcit israelià va bombardejar l'aeroport de Gaza. Però això ja no és notícia... Només ho saben les persones que tenen contacte amb l'interior de Gaza", va dir Laura Arau. La crítica a les tendències humanitàries de les institucions i ONGs va anar a càrrec de Manuel Tapial que va dir que "les polítiques institucionals que afavoreixen l'humanitarisme en detriment de la cooperació amb compromís polític fan un flac favor tan a la resolució del conflicte com a la població palestina”. Tapial també va fer una reflexió sobre les polítiques a segir: "Els palestins no necessiten menjar ni gasolina ni medicina; el que necessiten és un compromís per part dels governs i les institucions internacionals que obliguin a Israel a respectar el dret internacional i complir amb les resolucions de les Nacions Unides que se li han anat imposant des de l'any 1948".

Com a exemples a seguir van posar la Marxa per la Llibertat de Gaza en la que "1400 participants es van desplaçar des de 43 països diferents per posar en relleu la situació de la Franja de Gaza i que van aconseguir focalitzar l'actualitat mediàtica internacional en Egipte i Gaza, tot i les presions del govern d'Israel per evitar-lo", comentava Tapial.

La xerrada va acabar amb la participació del públic assistent narrant diferents experiències viscudes amb ciutadans israelians i coincidint en el desconeixement d'aquests ciutadans cap a les condicions a les que estan sotmesos els palestins.


Laura Arau,

Ass. Cultura, Pau i Solidaritat Baydée Santamaría