5.26.2009

Cicle de conferènciesDecreixement i resistència al capitalisme


Dimarts 26 de Maig a les 20h

Canàries a l’ombra del turisme de masses

“Por mucho maquillaje publicitario en el exterior sobre nuestras bondades paisajísticas y la calidez de nuestros entornos naturales, la peor cara de las islas sigue siendo la de pelotazos urbanísticos en los litorales y las colas del paro que evidencian la fantasmagoría de nuestros barrios, pero todo bien ocultadito para que no se vea como los feísimos polvorines militares del ejército que por muchos lugares de las islas con sus murallas acorazadas ofrecen un misterio para nada sobrenatural.”

A càrrec de Samir Delgado

Dimecres 27 a les 12h a la UVic

Podem viure sense capitalisme

Durant més de dos anys, l’activista català Enric Duran ha obtingut préstecs per un total de 492.000€ de 39 entitats bancàries i ha destinat els diners, segons diu, als moviments socials que miren de construir alternatives. La qüestió és que ha anunciat públicament que no pensa tornar els diners i defineix la seva acció com un acte d’insubmissió a la banca, com una nova forma de desobediència civil.

A càrrec d’Enric Duran

Divendres 29 a les 19h a la biblio de la Torratxa

Presentació del llibre 10 anys revolucionant el barri

Deu anys, o potser més, traçant xarxa, intervenint a nivell local, obrint espais i temps d’autonomia col·lectiva, bevent de les resistències passades, donant a llum pròximes experiències d’alliberament. Deu anys, o potser més, traient la política al carrer, reapropiant-nos de les places, imaginant el barri que desitja la gent que el viu i el treballa i el gaudeix i el pateix; defensant el barri de qui el mal administra. Deu anys, o potser més, practicant el recolzament mutu, la solidaritat entre persones i projectes, dibuixant l’altre mapa de Sants. Més de deu anys resistint al poder, inventant-ne alternatives.

Conferència a càrrec de membres de l’Assemblea del Barri de Sants

A continuació...

Presentació de la Coordinadora de Festes Majors Autogestionades

Les Festes Majors Autogestionades apareixen a partir de la necessitat en diversos pobles i barris de completar la Festa Major “oficial” amb activitats pensades des de i per al jovent però també per donar un pes important a les diferents expressions de Cultura Popular i ser espais on visibilitzar les reivindicacions i conflictes socials

Dissabte 20 de Juny a les 19:30 a la biblio de la Torratxa

Idees per entendre el capitalisme i les seves conseqüències

Karim es troba pendent de complir una pena-multa de 50 dies de presó valorats en 400 € per manifestar-se contra la crisi economica i el capitalisme. Ell millor que ningú sap que combatre la crisi comporta repressió. Atès que la seva posició és la de no pagar l'equivalent en diners, els propers mesos es preparen per afrontar l'ingrés a presó. El motiu d'aquesta decisió, és la de desobeir les penes-multa en considerar-les una mesura classista (perquè estableix un preu en diners per la presó, discriminant entre les qui tenen recursos i les qui no), i una eina de pressió cap als moviments socials. Així han recordat el cas del jove d'Esplugues de Llobregat, detingut i empresonat 10 dies per penjar-se d'un edifici en denúncia del Pla Caufec (macroprojecte urbanístic que afecta Collserola), així com el d'altres participants en actes de desobediència civil o simples manifestacions, amenaçats amb penes de presó.

A càrrec de Karim

Organitzen: Maulets, SEPC i CSA la Torratxa


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina classe!!

Molt bé, molt bé.. Aquest tipus de jornades donen credibilitat al projecte de la Torratxa.

Felicitats!

Samir Delgado ha dit...

(...)Amaneció en la comarca d´ Osona y todo huele a embotits recién cortados.
Saliendo de camino al casco histórico enseguida se divisa el murmullo del mercat en la Plaça Major con sus puestos artesanales, y es que adentrarse en la ciutat de Vic es como un bucle en el tiempo: calles comerciales bordeando castilletes románicos empetados de turistas, tabernas con signos notorios de resaca nocturna y colegiales amazigh que salen de clase gritando tras su madre en catalá. Hay muchas ofertas culturales de peso que no se dejan hacer sombra por la vorágine barcelonesa, uno puede elegir tranquilamente entre el museo episcopal con les arts decoratives del gótic o el Temple Romá donde una guía llamada Marta nos contó que el conde Guifré el Pélos en el año 879 empleó sus muros para hacer el castillo condal y futura residencia de los señores de Montcada. Ahora mismo, tras haber estado oculta la parte añeja romana, queda a la vista el pórtico con sus capiteles corintios y ocho columnas dedicadas a los patricios vicences. Hay una leyenda sobre Hércules que junto a los ausones italianos hizo construir el famoso castillo ocupado por Jaume I tras la conquista de Mallorca. La guía del museo conocía las islas y una vez allí la llevaron de recorrido por el sur turístico para ver los destrozos urbanísticos de mal gusto hechos por la industria del sol. Llama la atención al visitante el exquisito cuidado que parecen tener las autoridades en los últimos años con el patrimonio cultural. En Vic es posible encontrarse al doblar la esquina con una excavación en vivo directo sobre pretéritas ruinas medievales, y el potente atractivo cultural que tiene se complementa con las referencias vitales de personalidades catalanas de la talla del poeta Jacint Verdaguer (1845/1902) y el político republicano Manuel Serra i Moret ( 1884-1963) a quien estos día se le homenajea al cumplirse el 125 aniversario de su nacimiento con un ciclo de conferencias titulado: " Nació, Democrácia i Socialisme". A la caída de la tarde tocaba la visita al Centre social autogestionat "La Torratxa", un espacio del mundo alternativo juvenil catalán donde la gente se junta para hacer actividades reivindicativas, cultura ecológica y talleres para la ciudadanía. Junto al compañero Mahey Figueras, realizamos un acto inédito sobre Canarias: monocultivos económicos, mitología y emigración, crisis medioambiental y nuestra identidad insular fueron algunos de los puntos narrativos que sirvieron para que, al menos una vez, las islas no sonaran a playa con seguro de sol en Catalunya.
Y que mejor forma de cerrar este segundo día con unas cervezas frías Moritz en la taberna Terra (...)


Samir Delgado